Helden en Godinnen was een tentoonstelling van beelden en tekeningen van Evert Van Kooten Niekerk bij het Wilde Westen in de Cereolfabriek, everard Meijsterlaan 1, 3533 CK Utrecht op 27 en 28 november.  Met extra programma:

  • 27 november 17.00 uur: opening expositie Helden en Godinnen met een spectaculaire sound en imagescape
  • 28 november, 19.00 uur: dineren met dichters en componisten. Tijdens dit diner interviewt RTV presentatrice Liesbeth de Moor mij over de totstandkoming van de portretten en worden er beeld- en geluidsfragmenten getoond die ik gebruikt heb bij het maken van de portretten. Het diner vindt plaats in de theaterzaal waar ook mijn de expositie ‘Helden en Godinnen’ is en waar je de portretten kunt bekijken. De kosten voor dit drie-gangen diner, inclusief wijn, zijn €25,-. Tussen 19.00 en 19.30 uur ontvangen we de gasten en daarna begint het diner. Het adres van De Cereolfabriek is: Everard Meijsterlaan 1, 3533 CK Utrecht
    De koks willen graag weten voor hoeveel mensen ze moeten koken, daarom vragen we je te reserveren.

Toelichting op de werken in de expositie 

beelden_evert_tbv_nieuwsbrief

De afgelopen jaren heb ik een flink aantal tekeningen en beelden gemaakt waarbij vooral de Griekse mythologie de inspiratiebron vormde. De tekeningen zijn vaak uitgevoerd in een gemengde techniek, d.w.z. inkt, aquarel en acrylverf. Van drie van die tekeningen zijn drukken gemaakt. De beelden zijn in brons gegoten en variëren in maat van een kleine Leda voor op de tafel tot een grote voor in de tuin.

60 2013 Diana brons hoogte 43 cmDiana, Godin van de jacht en de kuisheid.

Sinds twee jaar maak ik beelden die ik in hardformgips giet en beschilder met acrylverf.

71 2014 Grote Torso. hartformgips en acrylverf hoogte 106 cm.

 

Daarnaast ben ik een serie dichtersportretten begonnen. Naar aanleiding van het winnen van de Cees Buddinghprijs 2013 door de dichter Henk Ester, waarmee ik bevriend ben. Dat gaf weer aanleiding tot het maken van een portret van de onlangs overleden Leo Vroman, daarna volgden Gerrit Komrij, Hugo Claus, Gerard Reve, Paul van Ostaijen, Delphine Lecompte en op dit moment ben ik bezig met Ilja Leonard Pfeijffer. Hoewel de serie dichters nog niet voltooid is ben ik ook aan een serie componisten portretten begonnen. Als eerste Igor Stravinsky en Dimitri Sjostakovich.

In het voorjaar van 2016 worden de dichtersportretten geëxposeerd in het Poëziecentrum in Gent (B).